TRÉNINK V ROCE 2019 A ZHODNOCENÍ

Co se týče čísel, lze rok 2019 popsat takto: první čtvrtletí to bylo 919 km, druhé 988 km, třetí 1040 km a čtvrté 1075 km. Přesný součet nepřesných čísel říká, že jsem za rok 2019 naběhal 4022 km (vloni 3700 km, předloni 4138 km a předtím 3900 km). Závodil jsem 8 krát, z toho 6 krát na maratonské trati a tři maratony jsem ve své kategorii vyhrál.

První tři čtvrtiny roku jsem už rozebral, tak se budu krátce věnovat i té čtvrté. V říjnu jsem naběhal pěkných 385 km a po dlouhých dvou letech konečně zaběhl silniční maraton (v Třeboni). Listopad byl tradičně dost slabý – 306 km – ale s celkem slušným výsledkem na Pilsen Trail Krkavec a v prosinci to bylo 384 km a Vánoční maraton kolem Boleváku.

První týden v říjnu vrcholila příprava na Třeboň a tak jsem zvládl pěkných 114 km – 2 krát běh do práce, 1 tempový 11 km dlouhý běh a 1 dlouhý běh – 25 km. Druhý týden jsem zaběhl pouze 60 km v pěti trénincích a třetí týden, včetně Třeboňského maratonu to bylo 77 km. Týden po maratonu, kdy je třeba regenerovat a zároveň nepřestat běhat jsem odběhal 6 pomalejších tréninků a dal rovněž 77 km.

V týdnu na přelomu října a listopadu jsem i díky třem běhům do práce zvýšil objem na 107 km a začal se chystat na trailový maraton – Krkavec (3 týdny po Třeboni). Další týden to včetně tohoto maratonu bylo 72 km a po něm jsem úplně vypustil a v týdnu naběhal pouze 30 km. Už to bylo potřeba. Další týden jsem běhal denně s mírným navyšováním tempa a celkem z toho bylo 95 km a v posledním listopadovém týdnu to bylo ve čtyřech dnech (z toho 3 × běh do práce) 82 km. Od Krkavce jsem žádný ostrý trénink neběžel, byl jsem rád, že tělo drží pohromadě.

V prvním týdnu prosince jsem naběhal 81 km v šesti dnech, ale už jsem zvládl IT 5 × 1 km i 10 km dlouhý tempový běh, ovšem s dosti slabými výkony. Ve druhém týdnu jsem naběhal 96 km a ve třetím, ve kterém byl vánoční maraton kolem Boleváku, to bylo opět 81 km. Stejných 81 km jsem uběhl i v posledním prosincovém týdnu a dne 29. 12. 2019 jsem se přehoupl přes hranici 4000 km, uběhnutých v tomto roce.

Celkově jsem s běžeckým rokem 2019 moc spokojený. Proti roku loňskému jsem uběhl o 322 km víc, což je, jako bych k 12-ti měsícům přidal ještě jeden navíc. Můj trénink nejvíc oživily intervalové tréninky na rozvoj síly (3 × 3 km) běhané v terénu a pozvolné zařazení dvojfázového tréninku při bězích do a z práce. To taky navýšilo objem ve druhé polovině roku, kdy jsem s běhy do práce začal. Rovněž absolvování 5-ti maratonů v posledních 5-ti měsících roku bylo pro mě něčím novým. Povedlo se mi zaběhnout maraton v Jeseníkách i ve slovinském Bovci, oba tyto závody jsem měl už delší dobu v plánu. Taky jsem se po dvou letech konečně odhodlal znova zkusit rychlý maraton na silnici a čas pod 3:04 byl milým překvapením. A co plány na rok příští? Jelikož si moje příspěvky občas přečte i manželka, tak bude asi lepší, nechat si to pro sebe … Přál bych si ale, aby moje běhání i závodění nadále provázela radost a drželo se mě zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *