TRÉNINK LEDEN – KVĚTEN 2024

Toto období roku mělo dva vrcholy v podobě závodů – jedním bylo MČR na 100 km v Plzni 23.03.2024 a připravoval jsem na něj s trenérem. Dalším byl závod Euchidios Hyperathlos na 215 km v Řecku 17.05.2024 a trénink jsem si už řídil sám. Myslím, že něčí trénink může inspirovat, ale nedá se opsat, proto zde odhalím i medicínu, kterou mě Tomáš krmil.

V lednu jsem odběhal 24 tréninků ve 22 dnech a naběhal 324 km. S Tomášem běhám 5 dní v týdnu, pondělí a úterý mám volno, v neděli mám volný běh. První a druhý týden v lednu ještě kromě obecné vytrvalosti doděláváme výběhy krátkých kopců a tepové pyramidy, obojí docela výživné. První týden naběhám 77 km, druhý 63 km. Ve třetím týdnu se výběhy kopců změní na „4krát 2 dávky“, což jsou po vydatném rozklusu dva po sobě jdoucí a stejně dlouhé intervaly, kdy první běžím na tepech do 142t/min a druhý se snažím vyhnat až nad 160t/min. Intervaly jsou dlouhé 2 x 1,5 km, v tréninku je běhám 4krát a každý další týden budou o trochu delší. Je to hodně těžký trénink, který nejdřív nesnáším a pak skoro miluji. Naběhám při něm 16 až 20 km a dostávám se přitom jak tempem, tak tepy někam, kde jsem už dlouho nebyl. Dále pracujeme na základní vytrvalosti (ZV 2), kdy běžím dlouhé desítky minut v tepovém rozmezí 142 – 149 tepů a s tempem se dostávám pod 5‘/km. Oba týdny naběhám kolem 82 km, při té intenzitě je to tak akorát, nedělní volné běhy postupně navyšuji ze 17 km na 27 km. Kromě nějaké delší procházky a sauny jsem v lednu ještě dvakrát plaval, 3,3 km.

V únoru jsem odběhal 21 tréninků ve 20 dnech a naběhal 307 km. Týden na přelomu ledna a února je asi nejtěžší, naběhám 94 km, 4krát 2 dávky jsou zde nejdelší, při ZV 2 odběhnu tempem 4‘53‘‘/km celých 60 minut a v neděli dám první třicítku. Další týden už ubereme na 81 km a ten další odjíždím na víkend na Šumavu, takže zvládnu jenom 3 běhy a 34 km, ke kterým přidám už jenom výšlap s Aurou na Pancíř a skoro 14 km na běžkách v mokrém sněhu. V posledním únorovém týdnu kilometráž opět vyskočí na 92 km a trénink se opět mění. Zaměřujeme se na běhy v tempu závodu na 100 km, tedy kolem 5‘40‘‘/km, prokládané tempovými běhy kolem 5‘/km.

Do závodu chybí už jenom tři poslední týdny. V týdnu na přelomu února a března naběhám 96 km a pořád střídám Tempo, Race pace, nebo obojí v jenom tréninku. První březnový týden už začneme ubírat a naběhám 77 km. Druhý březnový týden naběhám už jenom 44 km, a protože jsem na školení v Praze, nelze se vyhnout častějšímu porušení životosprávy… V týdnu před závodem se krátce proběhnu jenom dvakrát, takže to i s rozklusáním a závodem na 100 km hodí jenom 116 km. V posledním březnovém týdnu se pomalu rozklušu, vracím se na lesní stezky a naběhám 45 km. Regenerace proběhla docela rychle. Celkem to v březnu hodí 22 tréninků ve 20 dnech a 353 km. Kromě toho jsem byl 4krát plavat a uplaval lehce přes 5 km.

Těm necelým 1000 km uběhnutým za první 3 měsíce roky toho nelze nic moc vytknout. Tomáš to namíchal skvěle, reagoval na moje výpadky kvůli službám o víkendech i zimním prázdninám. Možná jsme mohli jinak namíchat tréninky řízené tempem, nebo poslední ladění na závod. Ale taky nám do toho mohlo hodit vidle počasí, nebo nemoc, takže i s chlastáním v Praze se dá nakonec smířit. Sám bych se lépe nepřipravil, takže ještě jednou díky, trenére!

V dubnu se snažím zvýšit objem naběhaných kilometrů a počet nastoupaných metrů. Čeká mě nejdelší ultra závod s velkým převýšením. První dubnový týden dám 7 tréninků v 5 dnech a celkem 84 km. V pondělí zvládneme s mojí fenou Aurou asi její poslední výšlap na Krkavec, kde si pochutnala na pěně z piva K1. V sobotu je pochod Gympl na cestách, takže celkem i s Krkavcem 22 km chůze. Druhý dubnový týden je to 8 tréninků v 5 dnech a pěkných 101 km. Kromě běhů do práce vybíhám opakovaně na Krkavec a ve čtvrtek si dávám 4krát 1 km do kopce k Medvědí jámě. Týdně se mi daří nastoupat 1400 m. Třetí dubnový týden mě skolí rýmička a o víkendu vypomáhám na ultra festivalu K6, takže dám jenom 5 běhů ve 3 dnech a slabých 56 km. Poslední dubnový týden se to snažím dohonit a vyběhnu už v pondělí. Dobře rozběhnutý týden, který měl končit naběhanými 130 km, končí v pátek 26.04. vyvrtnutím kotníku při ranním běhu do práce. Po 4 km, které jsem dokulhal na tramvaj, mám jenom 66 km a celkem za duben je to 307 km. Jindy bych se vztekal nad takovou nepřízní osudu, padal do depresí a lámal hůl nad sebou i celým světem. Tři týdny před závodem mám oteklou a fialovou nohu! Jsou to však 2 dny poté, co mi umřela Aura, a já nad tím mávnu rukou, jsou i důležitější věci v životě, než je běh v Řecku.

Další den jsem si šel zaplavat, pak zkouším kolo, dávám si saunu. Pomohly mi lymfo masáže, zpevňující tejpování a lymfo tejp. Bral jsem homeopatikum Arnika Montana 9 a lék na regeneraci Aescin Teva. Po 11 dnech, 8. května, zkouším běžet 6,5 km, další den 8,5 km, další 11,5 km a v sobotu před odletem 12,5 km. V pondělí a úterý před závodem si v Řecku ještě dám 10 a 8 km. V posledních třech týdnech od úrazu jsem odjezdil asi 120 km na kole a uběhl 57 km, na dokončení závodu na 215 km bych si nevsadil ani pětník.

Nakonec jsem to zvládl, uběhl a ušel celých 215 km a už 4 dny po závodě mohl klusat, čemuž určitě napomohlo cachtání se ve studeném moři. Do konce května jsem naběhal ještě asi 62 km a celkový náběh opět začíná trojkou – 334 km.

Čekají mě 4 měsíce příprav na Spartathlon. Jestli je cesta cíl, tak mě čeká ta nejtěžší a zároveň nejkrásnější cesta k vysněnému cíli. Pokusím se zvednout objem tak, aby každý měsíc začínal čtyřkou a celkově zesílit. Ti, co tvrdí, že objem není vše, mají jistě pravdu, ale taky mi to trochu připomíná to rčení o malém kašpárkovi a velkém divadle… Bezduché nabíhání kilometrů určitě ne, je třeba to pravidelně opepřit, ale opepřit plný talíř! Ze všeho nejvíc bych si ale přál, aby mi vydrželo zdraví a mohl odběhat vše, co si naplánuji. A nemusí to být na 1. ligu, ultra-atlety napodobit nedokážu. Bude stačit dobrý pocit, že jsem pro úspěch udělal vše, na co mi zbyly síly. Pro mě bude úspěchem dokončení závodu, což je pořád dost velká ambice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *