ŠKODA FIT PŮLMARATON 2018

Tento půlmaraton se startem a cílem na Náměstí republiky v Plzni láká běžce svou krásnou tratí, která obkrouží půl Plzně, vede kolem řek, parků i přes samotný areál Škodovky. Přeběhy a uzávěrky silnic jsou navíc velmi dobře zabezpečeny. Letos se závod konal potřetí a taky kvůli možnosti běžet tuto trať ve štafetě, přilákal asi tisícovku běžců.

Po krátkém rozklusu a absolvování fronty na WC se šlo do koridoru, kde jsem stačil pozdravit dva kamarády, a šlo se na věc. Startuje se z náměstí směrem do Dřevěné ulice a dál ke stadionu Viktorky Plzeň. První metry jsou z kopce a je třeba dát pozor na ostatní běžce, dlažbu a obrubníky. Za stadionem jsme proběhli k OC Plaza a potom po Skvrňanské ulici nahoru, pak do podchodu pod křižovatkou, vyběhnout schody a zpět Tylovou ulicí, už ve stínu, přes bránu Škodovky a dál směrem na Bory. Prvních pět kilometrů jsem se držel nedaleko za Jirkou Procházkou, soupeřem v kategorii a snažil se šetřit síly. Na první občerstvovačce jsem ho předběhl a na 5. km jsem si změřil mezičas 21:03, což bylo moc dobré.

Dalších 5 kilometrů se mi zdálo dost kopcovitých a běželo se na otevřeném prostoru Borských polí. Často jsem se ohlížel, jak na tom Jiří je, a vypadalo to, že se drží. Druhou pětku jsem uběhl za 20:17, ale tohle tempo jsem až do cíle udržet nedokázal. Kopec v Borském parku mě hodně zpomalil a dál už byl každý kopeček na mém tempu znát. Závodní pole bylo hodně husté, pořád jsem někoho předbíhal, nebo někdo předbíhal mě, ale kvůli běhu štafet, bylo těžké poznat soupeře.

Třetí pětku jsem zaběhl za 21:47 a čtvrtou za 21:56 a ztratil zde ty dvě minuty, které by můj výsledný čas dělaly přijatelnější. Trasa druhé poloviny závodu vedla podél plzeňských říček Úhlavy a Radbuzy, přes Doudlevce, kolem bývalé papírny, do Pařížské a Americké ulice, přes Šafaříkovy sady pod hotelem Continental a znova do Dřevěné ulice. Výběh na náměstí k impozantní budově Kostela sv. Bartoloměje mi přišel slavnostní a jeho oběhnutí do cíle jsem si v rámci možností užíval. Poslední víc než kilák jsem zaběhl za 3:55 a do cíle dorazil v čase 1:29:00. Hodně nabité závodní pole a horší čas způsobily, že jsem celkově skončil na 36. místě. V kategorii padesátníků jsem skončil druhý, za neskutečným Nobuyukim Yamaguchim. Jestli na konci roku odjede domů, tak to byl zřejmě náš poslední společný závod.

Půlmaraton jsem letos běžel podruhé a čas toho jarního se mi nepovedlo zlepšit. Důvodem může být i to, že to byl už třetí závod měsíce září a únava se již mohla projevit. Přesto jsem rád, že jsem objevil tuto krásnou trať a všem ji můžu doporučit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *