BĚHEJ LESY – KARLŠTEJN

Na seriál Běhej lesy jsem slyšel hodně chvály, tak jsem si nějaký závod chtěl zkusit. Karlštejn je nejblíž a datum 18. 6., šest týdnů po maratonu v Praze, mi taky vyhovoval. Trať závodu vede jinak veřejnosti zapovězeným lomem Velká Amerika. Taky jsem chtěl zkusit, jaké ovoce přinese můj nový styl tréninku, kdy jsem šest týdnů běhal jenom pomalu, maximálně do TF 138 a tempem kolem 5’10“/km. Je to metoda Phila Maffetona, na kterou mě přivedl můj slovenský guru a kamarád Milan.

Závod se běžel v 17:30, v horku a byl hodně kopcovitý. Vybíhal jsem z první lajny, zostra a skoro okamžitě jsem byl na vysokých tepech. Držel jsem však slušné tempo a věřil, že to tak půjde až do cíle. Zhruba na 11.km, při vybíhání na hrad Karlštejn, se ale obě trasy závodu spojily a já jsem měl před sebou nejpomalejší závodníky z kratší, 13km dlouhé trasy, které bylo dost těžké na úzkých stezkách předbíhat. Asi bych neměl psát, že šlo o závodníky, protože většinou šli a jejich počet pomalu narůstal. To, že jsem si nemohl držet svoje tempo, mě rozladilo a demotivovalo. Běh lomem Velká Amerika jsem si užil a dokonce jsem si našel v té mase i soupeře a to podle tempa a startovních čísel. Vynechat poslední občerstvovačku byl výborný nápad a do finiše jsem dal poslední zbytek sil.

www.yanrenelt.com
Koně se splašili

V posledním klesání mi sice ti dva borci, kterých jsem se zuby nehty držel, utekli, ale v tempu jsem nepolevil a doběhl v čase 1:28:45. Celkové 20. místo a 2. místo v kategorii. Měl jsem obrovskou radost a radši jsem se pořadatelů zeptal, jestli se bude vyhlašovat pořadí v kategoriích. Řekli mi, že ano, ale budu muset počkat do 2100. Vyhlašovali však jenom vítěze jednotlivých kategorií, což mě znechutilo.

19

Byl to pěkný závod, ale asi mi nebude stát za zopakování. Pro rychlé závodníky nebyly vytvořeny podmínky k závodění. Čas startu kratší tratě neměl být v 1745, ale aspoň v 1815. Prodírat se celých 8km davem klusajících běžců se sluchátky v uších příště nemusím. A nakonec – nezávodím sice kvůli medailím, ale když se už v kategorii vypracuji mezi tři nejlepší, rád bych tu placku dostal.

20

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *