TRÉNINK V ROCE 2016 A ZHODNOCENÍ

Trénink v tomto roce byl rozdělen na tři období po čtyřech měsících. Významnými mezními body roku, a taky tréninku, byly maraton v Praze a maraton v Kladně. V prvním období jsem trénoval podle instrukcí trenéra Pavla Nováka a naběhal 1330 km. Ve druhém období jsem dost experimentoval a dostal jsem se na 1474 km. O těchto trénincích jsem už články napsal dříve.

Závěr roku byl dost slabý, vypustil jsem intervalové běhy i fartlek a jen občas zařadil svižnější tempo. V září jsem naběhal 275 km, částečně i proto, že 10. září jsem běžel maraton v Kladně a po něm přišel útlum. V říjnu jsem naběhal 304 km a překvapivě se mi povedl závod na 6 km, který jsem se štěstím vyhrál. Začal jsem přemýšlet, že si možná na listopad naplánuju kratší pauzu a od běhání si na nějaký čas odpočinu úplně. Hned 1. listopadu jsem ale slehnul s angínou a začal se cpát penicilínem. O pauze tedy bylo rozhodnuto a návrat musel být velmi pozvolný. V polovině listopadu jsem měl jen 30 km a na konci měsíce 187 km. Na začátku prosince jsem zjistil, že jestli budu chtít mít roční objem naběhaných kilometrů vyšší než 4000, budu muset v prosinci uběhnout 430 km. Trochu jsem se toho čísla lekl, ale taky jsem se zaradoval, že mám šanci začít kvalitní zimní přípravu. Do 19. prosince jsem měl 17 tréninků a naběhal pěkných 266 km. Běhalo se mi dobře a určitě bych to zvládl, ale od 20. prosince mě skolila už druhá angína. Po 8-mi dnech bez běhu mi do konce roku zbývaly už jen čtyři a v těch jsem zvládl 64 km. Za prosinec tedy jen 330 km, ale celkem za rok 2016 slušných 3900 km, což je 75 km/týden! Oproti roku 2015, kdy to bylo 3079 km je to nárůst o 26%.

suunto

Vím, že počet naběhaných kilometrů není vším, ale určitou hodnotou přece jen je. Rok 2016 byl pro mě v mnoha ohledech dobrým rokem. Odběhal jsem v něm 7 závodů, z čehož byly 3 maratony a celkem to bylo 186 závodních kilometrů. Ty tři maratony na mě ale asi byly trochu moc, do všech jsem šel naplno a přípravu jsem nešidil. Možná i proto se mi zatím nepodařilo zaběhnout maraton pod tři hodiny.

Pro rok 2017 bych si nejvíc přál stálé zdraví a s ním se pak můžou plnit cíle malé i velké. Čeká mě start v kategorii padesátníků tak to by mohla být šance i na bednu. Jestli opět poběžím tři maratony, tak dva z nich musí být pro radost, bez ambic na umístění a bez požadavku na výsledný čas. Letos bych taky nechtěl vynechat svoji srdeční záležitost, již 10. ročník Barokomaratonu. Ten třetí a jediný rychlý maraton bude zřejmě v pražské Stromovce 14. 10. 2017, to snad už nebude horko. Věřím, že by mohl být lepší než ty předchozí, ale to ukáže čas. Bůh se nejvíc nasměje, když slyší lidi, jak si dělají si plány.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *