TRÉNINK V ROCE 2015

Rok 2015 byl pro mě celkově velmi dobrý. Byl jsem šťastně nezaměstnaný a s chutí jsem se věnoval tomu, co mě baví. Na tréninku to bylo vidět. V lednu jsem dal 195km, v únoru 225km a v březnu 243km. Loňský model jarních půlmaratonů a podzimního maratonu se mi zalíbil, tak jsem to plánoval podobně.

V březnu jsem pokračoval v započaté tradici účastí na Norbiho 12 a na Velikonoční neděli (5. 4.) jsem zkusil svoji první silniční desítku. Na den 18. 4. jsem si do plánu dal Pardubický vinařský půlmaraton a měsíc na to, v půlce května, půlmaraton Plzeňského kraje. Trénink v dubnu vyšel na 209km, v květnu 218km a v červnu 231km.

Šlapal jsem aspoň 5 tréninků týdně, dodržoval úterní intervaly, tempové i dlouhé běhy, občas přidával výběhy kopců. Pak začalo hodně horké léto a já byl přinucen trénovat brzo ráno na lačno (asi 16 x v červenci a v srpnu). Myslím, že až někdy koncem léta, 4 roky od doby kdy jsem začal běhat,  jsem zjistil, že jsem zhubnul pod 70kg. Do té doby jsem vlastně pořád běhal tlustý, nějakých 73kg. V červenci jsem dal 275km, v srpnu 263km a v září mě čekal maraton v Plasích, tedy Barokomaraton.

Po tomto závodě, který mi vyšel nad očekávání dobře, jsem se ocitnul na jakémsi mezníku a nevěděl jak dál. Horský maraton, který jsem dal pod 3:30 znamenal, že na silnici by to možná bylo pod 3:20. Kosťa i můj další slovenský guru Milan mě přesvědčili, že se můžu pokusit v maratonu dojít až na čas pod 3 hodiny. Nevěděl jsem ale jak na to – víc objemu, víc závodů? Na začátek října jsem si naplánoval víkendový tréninkový kemp, který organizoval Pavel Novák, skvělý maratonec a nyní trenér skupiny běžců různé výkonnosti. Kemp byl sice zrušen, ale Pavel mi nabídnul trénink zadarmo do maratonu v Praze. V září jsem podstoupil zátěžový test na běžícím pásu a 12. října začal plnit tréninkový plán, který mi Pavel každou neděli posílal. Z nějakých 75km týdně bylo rázem 90km a kromě pondělka jsem běhal denně. Hodně se mi ulevilo, nemusel jsem myslet na to, co mám běhat, stačilo se soustředit na běhání samotné. Trénink byl navíc různorodý a zajímavý.

V říjnu jsem naběhal 329km, v listopadu 321km a v prosinci 353km. Celkem to za rok 2015 bylo slušných 3079km a byl to první rok, kdy jsem se v závodě dostal „na bednu“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *