TRÉNINK V ROCE 2023 A ZHODNOCENÍ

V letošním roce jsem naběhal slabých 2636 km a proti loňským rekordním 5030 km je to značný nepoměr. Předloni to ovšem bylo pouze 1747 km, takže příští rok by to mohlo být opět někde nahoře. Tréninky si zde zapisuji čtvrtletně, letos jsem to však zanedbal, (možná nebylo o čem psát), a tak se to celé musí vejít do jednoho článku.

V měsících leden–březen jsem zaznamenal tuto kilometráž: 360 km, 243 km a 263 km. První víkend roku 2023 jsem běžel trialovou stomílovku na pomezí Slovinska a Itálie a na počet uběhnutých kilometrů byl leden nejbohatším měsícem roku. Závod jsem docela rychle zregeneroval, ale při navyšování objemů jsem se cítil dost unaven. Začal jsem běhat jen 5krát týdně a přestal běhat do práce. Takhle jsem pokračoval i v únoru a březnu, týdně to bylo 50 – 70 km. A začali mě zlobit hamstringy…

V dubnu jsem naběhal slabých 70 km, v květnu 1 desítku (10 km) a v červnu 131 km. V březnu jsem si nechal napsat rehabilitace, v dubnu bez výsledku absolvoval sono svalů a začal soukromě docházet na rehabilitace k Jitce N., která má zlaté ručičky. Celých 7 týdnů jsem se obešel bez běhu, občas jsem sedl na kolo, trochu posiloval nebo se jen prošel. V červnu jsem dost jezdil na kole a kombinoval to s během, někdy i v jeden den (běh po kole z práce).

V červenci jsem naběhal 170 km, skončil s pravidelnou rehabilitací a odjel na dovolenou, kde jsem neběhal, jenom plaval v moři. V srpnu po dovolené opět pravidelně běhám, snažím se nevšímat si pobolívajících hamstringů a daří se mi naběhat 211 km. V září už se dá hovořit o běžeckém tréninku, naběhal jsem 313 km. Zůstávám na 5 dnech běhání v týdnu, ale někdy běhám 2 fáze do a z práce, občas zkusím intervaly, nebo spustím nabízený anaerobní trénink z hodinek Garmin, při kterém mi tepy vyběhnou závratně vysoko.

První říjnový víkend si zaběhnu závod F6 a 6 kilometrů uběhnu průměrným tempem 4‘19‘‘/km s maximálním tepem 182/min. Už pár dní uvažuji o běhu na 24 hodin v Plzni začátkem listopadu. Rád bych zjistil, jaké by to při tomto poměrně slabém tréninku bylo. V dalších říjnových týdnech zaběhnu 94 km, 78 km a 86 km s nejdelším souvislým během v délce 21 km a celkem to za říjen hodí 351 km. V závodě na 24 hodin ze 4. na 5. listopad sice docela trpím, ale výsledek 182,876 km je nad všechna očekávání. Do konce listopadu toho už moc nenaběhám, stavím zídku z plotovek, naložím sud zelí… Za listopad tedy 288 km. Na přelomu listopadu a prosince se mě chytla nějaká viróza, 10 dní neběhám. Zato 4. prosince absolvuji zátěžový test na běhátku ve Vital Praha. V rámci balíčku Basic tam mám kromě jiného klidové a zátěžové EKG, diagnostiku běhu a přikupuji si i on-line trenéra na 12 týdnů s cílem, připravit se co nejlépe na MČR v běhu na 100 km, které proběhne 23.03.2024 v Plzni. První tréning zaslaný do mých hodinek Garmin absolvuji 10. prosince a do konce měsíce naběhám 227 km.

Běhat s trenérem či bez je materiál k zamyšlení na další článek. Každopádně po čtyřech týdnech běhání s trenérem mohu říct, že je to výborný impulz, jak rozbourat zažité rituály, které mohou vést ke stagnaci a donutit se k něčemu novému. Za tři měsíce se dá udělat kus práce, ale zázraky se očekávat nedají a ty ani nejsou cílem mého snažení. Tak hlavně ve zdraví a taky radostně do nového běžeckého roku bez ohledu na letopočet narození!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *