TRÉNINK ČERVENEC – ZÁŘÍ 2017

Ve třetím čtvrtletí jsem naběhal 1134 km, což je vcelku slušné číslo. V červenci to bylo 336 km a trénoval jsem 23 krát. Pokračoval jsem v systematickém tréninku s úterními intervalovými tréninky a čtvrtečními tréninky speciálního maratonského tempa. Týdně jsem naběhal 75 – 85 km.

V srpnu to bylo 340 km v 25-ti trénincích, tedy na oko velmi podobné červenci. Byl tam však závod v půlmaratonu v Poběžovicích 19. srpna a pokus o naladění formy na Barokomaraton, který se konal 2. září. Obě tyto události strukturu tréninku rozbily a já jsem tedy ve dvou týdnech naběhal přes 90 km a v dalších dvou jenom kolem 65-ti km. V poslední dekádě srpna jsem 8 nocí strávil s rodinou na Istrii a pobíhal po pobřeží Jadranu.

V září byly tréninkové žně. Celkem 458 km a 30 tréninků, když počítám i rozklus před Barokomaratonem. 10. září byl jediný zářiový den, kdy jsem nevyběhl. Hned po Barokomaratonu jsem naskočil do přípravy na jediný letošní rovinatý maraton a regenerace probíhala současně s tréninkem. V týdnu po Baroku jsem naběhal 87 km a cítil, že můžu přidávat. Další týden to bylo 111km, pak 108 km a zase 108 km. V září jsem dal 3 krát IT trénink, vždy o objemu cca 10 km a tempu těsně pod 4‘10‘‘/km (tratě 2400m 3600m, 4800m) a 4 krát trénink tempa 4‘15‘‘/km o objemu až 16 km. Ale i většina ostatních tréninků byla v překvapivě slušném tempu. Měl jsem pocit, že k této přípravě celý tento rok směřoval a vše, co jsem od prvního ledna naběhal, se najednou zúročuje. Najednou jsem měl křídla a relativně lehce běhal tempa 4‘35‘‘/km, 4‘40‘‘/km. Vzpomněl jsem si na slova Pavla Nováka, který citoval jednoho ze svých trenérů: „V přípravě na maraton se běhá hodně, a hodně rychle.“ Takhle vypadaly moje tréninky v září, i když jsem klusal, byl to fofr. Nevím, čím to bylo a odkud se to vzalo, ale bylo to tam. Cítil jsem životní formu a začal věřit, že by pokus zaběhnout maraton dne 14. 10. pod 3 hodiny mohl vyjít.

Moje doporučení pro ty, kteří se o čas pod 3 hodiny pokouší je roční objem naběhaných kilometrů větší než 4000 km a dva měsíce před maratonem alespoň 800 km velmi pestrého, radostného a všestranného tréninku. A kdyby se to nepovedlo, tak další rok to samé, nebo víc…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *