TRÉNINK LEDEN – BŘEZEN 2017

Trénink v roce 2017, jednoduše řečeno, začal moc dobře. Po vynuceném výpadku, kvůli angíně v prosinci, jsem se brzy zotavil a začal si přidávat. Zkoušel jsem běhat skoro denně, nikdy to nebylo méně než 12 km a často jsem vkládal běhy kolem 20 km. Podmínky k běhu byly od roku 2011, kdy jsem začal běhat, asi nejtěžší. Střídaly se různé formy namrzlého sněhu a náledí, které jsou ale pro nácvik nášlapu výborné. První týden roku jsem uběhl 81 km, druhý už 115 km, další 109 km a další 116 km. Celkem to bylo 28 tréninků a rekordních 465 km. Průměrná délka mého běhu byla v lednu 16,6 km a tempo bylo mírné.

Únor už byl horší. Týden jarních prázdnin, který jsme strávili na Bublavě, jsem proložil pouze jedním během. Počet jízd na sjezdovce byl ale obrovský a času stráveného s dětmi vůbec nelituji. V únoru tedy pouze 19 tréninků a celkem 296 km. Kromě tréninků v mírném tempu jsem už přidal blok s výběhem krátkých kopců (15 až 20 × 150 m) a jeden tempový běh 8 km v tempu 4‘25‘‘/km.

Březen se povedl jak tréninkově, tak závodně. Uběhl jsem 28 tréninků (když nepočítám rozklus před závodem) a naběhal 403 km. Zvýšena kvalita tréninků i příprava na první delší závod způsobila mírný pokles kilometráže. Zakončil jsem blok výběhů kopců, pokračoval v tréninku tempa a začal s intervalovým tréninkem rychlosti (12 × 400 m a 8 × 600 m). Na svátek Josefa jsem absolvoval svůj první jarní závod – Norbiho 12.

Za první čtvrtletí jsem naběhal pěkných 1164 km a dobře se adaptoval na vyšší týdenní kilometráž a počet tréninků i na bolestivé rychlostní vložky. Jarní kalendář závodů mám ale trochu jiný než jindy, není v něm totiž žádný vrchol, ke kterému bych trénink směřoval. Závody, které jsem si vybral, se střídají po třech až čtyřech týdnech, dlouhý střídá krátký a naopak. V první polovině roku jich však nebude víc než 5 a rychlý maraton si nechám až na podzim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *